Čokoladni listići

čokoladni listići torta

Čokolada je nešto što ljudsko nepce privlači stolećima, a kako smo postali moderniji i vizuelniji kao bića, tako je i upotreba čokolade dobila neku sasvim drugu dimenziju. Čokoladni listići su definitivno nešto što će ukrasiti svaku tortu ili kolač, a tajna izrade je veoma jednostavna. Dekoracije od čokolade su zaista popularne u poslednje vreme, pa nije ni čudo što se ovakve ideje izdvajaju po popularnosti.

Čokoladni listići – potreban materijal

Da bi nastali ovi zanimljivi čokoladni listići potrebno vam je sledeće:

  1. pravo lišće u veličini i obliku koje želite da dobijete kao čokoladu
  2. čokolada za kuvanje
  3. četkica za kuhinjsku upotrebu
  4. papir za pečenje

cokoladni listici materijal

Čokoladni listići – izrada

Da biste izradili čokoladne listiće, potrebno je da istopite čokoladu kao što biste to uradili i za glazuru. Najbolje je da je topite na pari ili mikrotalasnoj. Nemojte dodavati ništa u čokoladu kako biste bili sigurni da će se lepo stvrdnuti:

cokoladni listici cokolada

 

Kada je čokolada istopljena u žitku i lepu masu, ostavite je da stoji na pari, i za to vreme pripremite listiće. Pošto su listići donešeni iz prirode, potrebno ih je oprati i eventualno prebrisati alkoholom. Papirnim ubrusom ih osušite i tada uz pomoć četkice za kuhinjsku upotrebu nanesite pažljivo čokoladu na listićie.

*važno: vodite računa da čokoladu nanosite na poleđinu lista, ne na lice, jer na poleđini su reljefni delovi lista izraženiji pa će i vaši čokoladni listići izgledati lepše, tj. vernije pravom lišću.

cokoladni listici nanosenje

Pre premazivanja listića, pripremite papir za pečenje, te premazane listiće odložite na stranu kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula:

cokoladni listici hladjenje

 

Kada su listići potpuno ohlađeni, tada pažljivo otklonite ostatke pravog lišća, tako da vam ostane samo čokolada:

cokoladni listici razdvajanje

 

Vodite računa da gotove listiće ne držite dugo u rukama jer će se istopiti i izdeformisati. Gotove listiće možete premazati nekim jestivim pigmentima, i tako im dati drugačiji sjaj ili boju.Možete dodati bakarnog, zlatnog ili nekog drugog pigmenta. Zar nije sjajno?

čokladni listići gotovi

 

Ideja preuzeta ovde.

Comments

comments

loading...

One Response

  1. Kreativni recepti | Pearltrees
    Kreativni recepti | Pearltrees at |

    […] kao da sami napravite diy kornet za sladoled! DIY kornet za sladoled – potrebni sastojci. Čokoladni listići. Čokoladna činija – brzo i […]