Ovsena kaša recepti

Ovsena kaša je jedan od najboljih izbora kada govorimo o zdravom doručku. Nekima je ona možda dosadna, ali uz pomoć određenih dodataka može biti veoma ukusna! Trend se menja, ljudi sve više pribegavaju zdravim obrocima. Barem jednom u toku dana bismo trebali pojesti jednu porciju žitarica (ne mislimo pritom na parče belog hleba 🙂 ).

ovsena-kaša

Ovas – šta je to u njemu što je dobro za nas?

Ovas je žitarica koja je pre svega veoma lako svarljiva.  Ovsene pahuljice sadrže minerale, proteine i vitamine koji su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Ovas sadrži i flavonide, kalijumovu so i šećer. Nalazi se na listi dvadeset najzdravijih namirnica na svetu, i to je definitivno jedan od razloga zbog kog biste trebali da ga uvrstite u svoj meni.

ovas

Ovsena kaša – šta čini za naš organizam?

Svakodnevno (ili barem češće) konzumiranje ovsene kaše može imati sledeće uticaje na naš organizam:

  • Jača organizam – ukoliko se osećate slabo, umorno i stalno bez snage, vitamini i minerali iz ovsa itekako mogu da uklone ove simptome. Posebno u zimskom periodu, kada je potrebno ojačati imunitet.
  • Potizanje hormonskog balansa – posebno kada govorimo o ženama. Ovsene pahuljice regulišu hormonski balans, pogotovo kada je u pitanju estrogen.  Dokazano je i dejstvo kod problema kao što su neplodnost i impotencija.
  • Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja – ovas snižava nivo holesterola, te utiče na kardiovaskularno zdravlje. Obično je za osobe sa visokim holesterolom dobro da za doručak jedu ovsenu kašu.
  • Lečenje hemoroida i proširenih vena – ako patite od ovih tegoba, pokušajte da se na vašem meniju češće nađe ovsena kaša. Sigurno ćete primetiti razliku.
  • Pomoć kod dijabetesa – konzumiranje ovsa utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi, te osobe koje imaju povišen šećer bi trebalo da jedu ovu namirnicu

kuvanje-ovsene-kaše

Ovsena kaša – recepti za svačiji ukus

Ovsena kaša se može pripremiti na više načina, u suštini, bitna je osnova, a u nju se kasnije dodaju sastojci po želji.

Kako skuvati ovsenu kašu?

Preporuka je da se po osobi, za jedan obrok (najbolje doručak), odmeri 50g ovsenih pahuljica. Ako želite i imate vremena, pahuljice prelijte vodom i ostavite da prenoće. Nama se više dopada kada se ovsena kaša servira topla, te je spremamo ovako:

  • 50g ovsenih pahuljica preliti sa vodom, i potom ostaviti da prokuvaju. Čim prokuva, skloniti sa vatre, kako bi se što više hranljivih sastojaka zadržalo. Mešati dok smesa ne postane kompaktna i pomalo “sluzava”. Ovas će sam po sebi dati gustoću koja je potrebna.

Ovsenu kašu možete spremiti na isti način sa mlekom, ali ukoliko je jedete iz zdravstvenih razloga kao što je povišen holesterol ili šećer, bolje ju je koristiti sa vodom.

Ovsena kaša sa cimetom

Kada ste napravili osnovnu bazu, u nju možete staviti šta želite. Ukoliko volite cimet, stavite kafenu kašičicu cimeta.

ovsena-kaša-sa-cimetom

Ovsena kaša sa suvim grožđem

Ukoliko volite suvo grožđe, ubacite ga pre kuvanja ili potapanja, kako bi i grožđice nabubrile i postale sočnije.

ovsena-kaša-sa-suvim-grožđem

Ovsena kaša sa medom

Kao zaslađivač ovsene kaše, koristite med ili javorov sirup.

ovsena-kaša-sa-medom

Ovsena kaša sa voćem

U svoju ovsenu kašu možete dodati voće po želji: maline, višnje, ili seckanu bananu.

ovsena-kaša-sa-voćem

Ovsena kaša sa čokoladom

Prilikom kuvanja ili kasnije, u vruće, možete dodati i čokoladu. Predlažemo da to bude čokolada za kuvanje, odnosno, čokolada sa većim procentom kakaoa.

ovsena-kaša-sa-čokoladom

Comments

comments