Kreativni keks – poklopac

Kada zahladni, mirisi koji se šire po kuhinji dobijaju drugu dimenziju i druge note. Počinju da mirišu jabuke, cimet, čajevi, kafe i poneki keks 🙂 Domaći keks je ipak neprevaziđen a ukoliko osmislimo i neki moderniji način da ga iskoristimo on postaje hit.
Danas ćemo podeliti sa vama fantastičnu ideju, kako da napravite mini-keksiće koje ćete poslužiti uz šolju toplog čaja ili kafe, savršene za jednu trač partiju sa prijateljicama.

keks-poklopac

Kreativni keks – potrebni sastojci:

  • 1 šolja brašna tip 400
  • 3 supene  kašike šećera
  • 1/2 kafene kašičice soli
  • 1/4 šolje ledene vode
  • 110g margarina

Kreativni keks – recept:

Dobro ohlađen margarin izgnječiti viljuškom, postepeno dodavati brašno, šećer, so i ledenu vodu. Masu obavezno mešati bez dodirivanja rukom da se margarin ne bi topio. Kada masa postane kompaktna izručiti je na pobrašnjenu podlogu i brzo premesiti rukom u kratkom roku. Testo razvuci oklagijom na dva dela do debljine od oko 3-4 mm.

Kada ste rastanjili testo, uzmite nožić sa sečenje pizze i testo isecite na trake (oba dela), a potom postupite kao na slici dole:

keks-recept1

Ostatke testa nemojte baciti, već ih skupite na gomilu, ostavite u frižideru da se ohladi, i ponovo razvaljajte. Možete praviti neke druge oblike i peći.

Kada ste dobili željene oblike (krugove) od “pletenog” testa, poslažite ih na peki-papir, i pecite na 220C oko 15ak minuta, kako bi dobili lepu boju.
Vaši keksići su gotovi, i spremni da ih poslužite:
keks-recept2

Ideja preuzeta sa: https://www.thespruceeats.com/

Comments

comments