Čokoladni listići

čokoladni listići torta

Čokolada je nešto što ljudsko nepce privlači stolećima, a kako smo postali moderniji i vizuelniji kao bića, tako je i upotreba čokolade dobila neku sasvim drugu dimenziju. Čokoladni listići su definitivno nešto što će ukrasiti svaku tortu ili kolač, a tajna izrade je veoma jednostavna. Dekoracije od čokolade su zaista popularne u poslednje vreme, pa nije ni čudo što se ovakve ideje izdvajaju po popularnosti.

Čokoladni listići – potreban materijal

Da bi nastali ovi zanimljivi čokoladni listići potrebno vam je sledeće:

  1. pravo lišće u veličini i obliku koje želite da dobijete kao čokoladu
  2. čokolada za kuvanje
  3. četkica za kuhinjsku upotrebu
  4. papir za pečenje

cokoladni listici materijal

Čokoladni listići – izrada

Da biste izradili čokoladne listiće, potrebno je da istopite čokoladu kao što biste to uradili i za glazuru. Najbolje je da je topite na pari ili mikrotalasnoj. Nemojte dodavati ništa u čokoladu kako biste bili sigurni da će se lepo stvrdnuti:

cokoladni listici cokolada

 

Kada je čokolada istopljena u žitku i lepu masu, ostavite je da stoji na pari, i za to vreme pripremite listiće. Pošto su listići donešeni iz prirode, potrebno ih je oprati i eventualno prebrisati alkoholom. Papirnim ubrusom ih osušite i tada uz pomoć četkice za kuhinjsku upotrebu nanesite pažljivo čokoladu na listićie.

*važno: vodite računa da čokoladu nanosite na poleđinu lista, ne na lice, jer na poleđini su reljefni delovi lista izraženiji pa će i vaši čokoladni listići izgledati lepše, tj. vernije pravom lišću.

cokoladni listici nanosenje

Pre premazivanja listića, pripremite papir za pečenje, te premazane listiće odložite na stranu kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula:

cokoladni listici hladjenje

 

Kada su listići potpuno ohlađeni, tada pažljivo otklonite ostatke pravog lišća, tako da vam ostane samo čokolada:

cokoladni listici razdvajanje

 

Vodite računa da gotove listiće ne držite dugo u rukama jer će se istopiti i izdeformisati. Gotove listiće možete premazati nekim jestivim pigmentima, i tako im dati drugačiji sjaj ili boju.Možete dodati bakarnog, zlatnog ili nekog drugog pigmenta. Zar nije sjajno?

čokladni listići gotovi

 

Ideja preuzeta ovde.

Comments

comments

One Response

  1. Kreativni recepti | Pearltrees
    Kreativni recepti | Pearltrees at |

    […] kao da sami napravite diy kornet za sladoled! DIY kornet za sladoled – potrebni sastojci. Čokoladni listići. Čokoladna činija – brzo i […]